Τι είναι ικανό, το 2014, να ανοίξει τη Μητρόπολη; Ποιος είναι αυτός που για χάρη του θα σταματήσουν λίγο τα έργα ανακατασκευής του Καθεδρικού Ναού της ελληνικής πρωτεύουσας; Ποια οπίσθια θα απολαύσουν κόκκινο μαλακό μαξιλάρι και γιατί βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια βασιλικοί θρόνοι; Μα φυσικά γιατί για κάποιους -κι όχι λίγους και σίγουρα όχι ανίσχυρους- ο Κωνσταντίνους Γλύξμπουργκ παραμένει βασιλιάς.
Ο Κωνσταντίνος κι η Άννα-Μαρία γιόρτασαν τα 50 χρόνια από τον γάμο τους σε δύο δόσεις. Αρχικά, την Τετάρτη το βράδυ σε ιδιωτική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια την Πέμπτη σε ακόμη πιο prive κλίμα στη Μητρόπολη Αθηνών. Το ρεπορτάζ λέει πως η ευχή που τους δόθηκε από τους ιερείς περιελάμβανε και προσφώνηση “βασιλείς”. Είπαμε, για κάποιους αυτό είναι ακόμη. Στην τελετή δήλωσε «παρών» κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ουσιαστικά, νομιμοποίησε με τον πλέον επίσημο τρόπο το όλο τελετουργικό κι έδωσε την ευχή του.
Οι ίδιοι κάθισαν στους ίδιους θρόνους με αυτούς που κάθονταν το 1964, την ημέρα του γάμου τους. Τόσα χρόνια, τα οχτώ πόδια με τη μεγάλη πλάτη και τα κόκκινα μαξιλάρια φυλάσσονται στα υπόγεια της Μητρόπολης. Με βάση το ρεπορτάζ του romfea.gr, -κάτι σαν το CNN, για τα θέματα της Εκκλησίας- υπήρχε ειδική βυζαντινή χορωδία που έψελνε βυζαντινούς ύμνους.
Εάν το όλο θέαμα δεν ήταν κιτς και γραφικό θα ήταν, τουλάχιστον, εκνευριστικό. Ο Κων/νος κι η Άννα-Μαρία είναι Έλληνες πολίτες. Σαν εσένα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές τώρα. Φαντάζομαι πως εάν ζητήσεις να ανοίξει η Μητρόπολη ειδικά για σένα και για τους συγγενείς σου, για να γιορτάσεις κάτι ας πούμε, δεν πρόκειται να πάρεις ποτέ θετική απάντηση.
Μία Μητρόπολη να οργανώνει prive show, ένας Αρχιεπίσκοπος να ενθρονίζει δύο πολίτες και το πιο προβεβλημένο κρατικό μουσείο να ξεναγεί ιδιωτικά “γαλαζοαίματους” από ξεχασμένα δουκάτα. Υπάρχει πιο κάτω; Κι αισθητικά και συμβολικά. Ακόμη, ακόμη και πολιτικά.
Υ.Γ.: Δεν αργεί η ώρα που θα βλέπουμε Κυριακή πρωί, μετά τη Θεία Λειτουργία, τέτοια βίντεο στις τηλεοράσεις μας.
πηγή: protagon.gr