Αποτελεί παράδοση πλέον η περίφημη γιορτή της Τσιγαρίθρας την οποία ετοιμάζουν οι επαγγελματίες της Άνω Χώρας στην ορεινή Ναυπακτία. Όσοι βρεθούν το Σάββατο στο ορεινό κεφαλοχώρι θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τη διαδικασία της προετοιμασίας, αλλά και να γευτούν τις περίφημες τσιγαρίθρες, και πολλά ακόμη ντόπια εδέσματα.
Όπως λένε οι κάτοικοι, τα παλαιότερα χρόνια όπου τίποτε δεν πήγαινε χαμένο, η τσιγαρίθρα αποτελούσε μία άκρως γευστική απόλαυση. Το δέρμα από το χοιρινό κρατούσε πάνω του ένα στρώμα λίπους και μια…υποψία κρέατος. Αφού αφαιρούσαν εντελώς το δέρμα, έκοβαν σε μικρά κομμάτια το λίπος με το κρέας και το έλιωναν στο καζάνι. Στη συνέχεια αφαιρούσαν το ρευστό λίπος και αυτό που έμενε ήταν ένα ξεροψημένο εξωτερικά, αλλά τρυφερό εσωτερικό μικρό κομμάτι κρέατος που είναι και η τσιγαρίθρα.