Με δελτίο τύπου που εξέδωσε η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπογράφεται από τον Προιστάμενο Γιάννη Χουλιαρά, δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις όσον αφορά στην απόφαση κοπής των δέντρων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν στο χώρο του Φάρου του Λιμανιού.
Αναλυτικότερα:
Η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σταθμίζοντας με συναίσθηση ευθύνης τη σοβαρότητα των βλαβών, που έχει προκαλέσει το ριζικό σύστημα των δέντρων του φάρου στον ανατολικό λιμενοβραχίονα του θαλάσσιου τείχους, προχώρησε στην κοπή τους, πλην ενός πεύκου, του οποίου η απομάκρυνση θα πραγματοποιηθεί αργότερα. Η κοπή των δέντρων έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπακτίας, στα πλαίσια των αναστηλωτικών εργασιών του παραθαλάσσιου τείχους, οι οποίες λαμβάνουν χώρα από τις αρχές του 2014 και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015. Το κάστρο της Ναυπάκτου, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου αποτελεί και το θαλάσσιο τείχος είναι κηρυγμένο μνημείο σύμφωνα με τα ΒΔ 15/2/1922 (ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922), ΒΔ 24/9/1937 (ΦΕΚ 401/Α/14-10-1937) και ΦΕΚ 99/ΤΑΑΠΘ/24-5-2011. Κατά συνέπεια η προστασία του από τον Αρχαιολογικό Νόμο είναι απόλυτη και επιβεβλημένη. Η φύτευση εντός και πέριξ του κάστρου, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και επί του κάστρου πραγματοποιήθηκε κυρίως μεταξύ της δεύτερης και τέταρτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, όταν κατά λανθασμένη εκτίμηση των τότε κρατούντων θεωρήθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι, και ιδιαίτερα τα κάστρα, ως χώροι πρασίνου και όχι ως χώροι πολιτισμού. Η φύτευση δέντρων λοιπόν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους δημιούργησε μια παγιωμένη κατάσταση, που καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε με τον πιο ευνοϊκό τρόπο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά κυρίως για τα μνημεία του πολιτισμού μας. Είναι δύσκολο και ψυχοφθόρο για τον καθένα από εμάς και ιδιαίτερα για τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να επιλέξουν και να σταθμίσουν ποιο αγαθό είναι μεγαλύτερης σπουδαιότητας, όταν το ένα αναπτύσσεται σε βάρος του άλλου. Είναι αδήριτη ανάγκη ως εκ τούτου να προστατέψουμε και να αναδείξουμε ένα μοναδικό μνημείο του πολιτισμού μας, το κάστρο της Ναυπάκτου, εις βάρος μιας πολύ μεταγενέστερης αισθητικής παρέμβασης, η οποία δεν αποτελούνταν από απειλούμενα είδη δέντρων, ώστε να τα καθιστά μοναδικά.
Ένα μεγάλο εύγε στην αρχαιολογία/Οι πευκοκολλημένοι ας σκεφτούν λιγουλάκι/Ας σκεφτούν πως θαταν η Ακρόπολη δασωμένη/Το Μπούρτζι πνιγμένο στη πρασινάδα/Οι επάλξεις στο κάστρο των ιπποτών και στο παλάτι του μεγάλου μαγίστρου περιλουσμένες με λέλουδα!…..Έλεος….
Εχει απολυθει η μιση Ελλαδα. Αυτους της Εφορειας Βυζαντινων Αρχαιοτητων γιατι δεν τους απολυουν? Η μονη δουλεια που εχουνε ειναι να κοβουνε δεντρα.
AN δεν κανω λαθος ,ειναι και το μονο καστρο με κατοικιες ,πηγες και καλλιεργησιμη γη…!Ωπως και να εχει , ειναι πανεμορφο και μοναδικο ! Κε ΔΗΜΑΡΧΕ μη συνδεσετε το ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ….!ΦΤΙΑΞΤΕ ,ΤΗΝ ΤΑΠΙΑ ανατολικα του λιμανιου ,κλειστε τα »ΜΠΑΛΚΟΝΑΚΙΑ “ΜΑΖΕΨΤΕ τους ηλιακους θερμοσιφωνες και τις μπουγαδες απ” το τειχος κι αφηστε τα δενδρακια…! ΕΠΕΙΔΗ Η ΥΔΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΘΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ…? ΕΛΕΟΣ…..!
Φαίνεται πως το μεγαλύτερο ταξίδι σας/ Είναι η διαδρομή Σκας-Βαρειά/ Το λέω αυτό διότι/ Φαίνεται πως αγνοείτε τα βασικά/ Αγνοείτε πως πολλά κάστρα στην Ελλάδα στο εσωτερικό τους εμπεριέχουν κατοικίες/ Όπως η Ρόδος / πόλη-,μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς /που οφείλει τον χαρακτηρισμό της στο κάστρο και τη μεσαιωνική πόλη που βρίσκεται κτισμένη στο εσωτερικό του/ Η Μονεμβασιά το ίδιο…..Και πολλές άλλες πόλεις…. Η ατυχία σας είναι/ πως διαλέξατε ως παράδειγμα την πόλη της Ύδρας όπου δυστυχώς δεν υπάρχει κάστρο!…..Παρεμπιπτόντως να σας αναφέρω ότι ως τα σήμερα δεν έχω δει μπουγάδα στον περίβολο του Φάρου/ Ούτε απέναντι στον Ανεμογιάννη/….Ούτε,ασφαλώς,, ηλιακούς θερμοσίφωνες.
Με αυτήν την λογική έπρεπε να κόβατε και επάνω στο Κάστρο.
Απαράδεκτη ενέργεια και εσείς και ο Δήμος και θλίβομαι όταν βλέπω αυτό το αίσχος που καταντήσατε!!!!!
Εύγε!!!!
Χαλια ! και για να ξερετε τα δεντρα που κοψατε ηταν δεντρα κοκκινου πιπεριου! οχι και τοσο συχνα ! Αισχος !!
Αν υπήρχε κράτος θα όφειλε να ανακαλεί το δικαίωμα ψήφου από αρκετούς σχολιαστές. Συνέλθετε…
Κατά την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η χώροι πράσινου δεν αποτελούν χώροι πολιτισμού. Εμπρός λοιπόν πάρτε όλοι από ένα πριόνι και αρχίστε να κόβεται ότι βρίσκουμε να δείξουμε σε όλους το πολιτισμό μας.