Ο χειμερινός τουρισμός είναι σήμερα μια μορφή τουρισμού που γνωρίζει πρωτοφανή άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας έχει καταφέρει αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια με την δημιουργία πολλών χιονοδρομικών κέντρων και χώρων φιλοξενίας επισκεπτών στα ορεινά μέρη της χώρας μας.
Στην Αιτ/νία ο ορεινός τουρισμός αρχίζει και παίρνει τα πρωτεία, κυρίως χάρη στη συστηματική δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή της Ναυπακτίας, η οποία και έχει πλέον καθιερωθεί ως κλασικός τουριστικός προορισμός, συνδυάζοντας τη φυσική καλλονή των μαγευτικών ορεινών όγκων με πεζοπορία, ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, καγιάκ, rafting και πολλές άλλες δραστηριότητες, σε συνάρτηση πάντα με τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία και τις υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες στα ξενοδοχεία, τους ξενώνες, τα καταλύματα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα καταφύγια…
Δεν είναι έτσι τυχαίο που, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, η εφετινή περίοδος δείχνει σημάδια περισσότερο από ενθαρρυντικά. Όπως δηλώνει στο agrinioreport.com ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ναυπακτίας, Ανδρέας Αγγελόπουλος, όλες οι μονάδες θα είναι γεμάτες την περίοδο των γιορτών, ενώ πολύ θετικά είναι τα μηνύματα και για την μετέπειτα χειμερινή περίοδο.
Ήδη, με βάση τις κρατήσεις που έως αυτή τη στιγμή υπάρχουν, η πληρότητα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά φτάνει στο 90%, ενώ για τα Άγια Θεοφάνεια αγγίζει τι απόλυτο 100%.
Ο κύριος όγκος των επισκεπτών είναι απ’ την Αθήνα. Σταθερές κρατήσεις όμως υπάρχουν και από τουρίστες της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου, αλλά και από τη Ρόδο ακόμη υπάρχουν επισκέπτες, απ’ την Αστυπάλαια, απ’ τα νησιά του Ιονίου και άλλες περιοχές.
Ανάμεσα σ’ αυτές, όμως, δεν συναντάμε το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα. Οι Αγρινιώτες, βέβαια, έχουν έναν ισχυρότατο πυρήνα στα Κρυονέρια και σε άλλα χωριά, λόγω καταγωγής, όμως, και επειδή διατηρούν τα παλιά τους σπίτια. Επισκέπτονται δε την ορεινή Ναυπακτία τα καλοκαίρια.
Οι γενεσιουργοί παράγοντες αυτής της απαξίωσης έχουν κυρίως να κάνουν με στρεβλές νοοτροπίες του παρελθόντος και με διάφορες εμμονές, που σαν αποτέλεσμα έχουν τα όποια χρήματα να φεύγουν προς άλλες περιοχές και να μην ανακυκλώνονται στο νομό.
Οι ξενοδόχοι της Ναυπακτίας πάντως προσπαθούν να το αλλάξουν αυτό, προσελκύοντας ταυτόχρονα επισκέπτες από κάθε γωνιά της χώρας. Καθοριστικό ρόλο παίζει, βεβαίως, η συγκράτηση – μείωση τιμών, όχι σε βάρος όμως της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ένα δίκλινο δωμάτιο οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 ευρώ.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος, το μόνο άγχος των επαγγελματιών του χώρου, είναι οι προσβάσεις. Ζητούν έτσι απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, με αλατιέρες και εκχιονιστικά, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί και να μη στερηθούν οι επισκέπτες αυτά που μπορούν στις εξορμήσεις τους να απολαύσουν στην περιοχή. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει πρόβλημα με το χιόνι, υπάρχει όμως παγετός, ιδιαίτερα προς την Ευηνολίμνη, την οποία και επισκέπτονται σχεδόν όλοι οι τουρίστες.
Σημειώνουμε ακόμη ότι οι ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις στη Ναυπακτία, ξέροντας ότι για να επιβιώσουν πρέπει να διαφοροποιηθούν και να προβάλουν τη μοναδική ταυτότητα του τόπου, επενδύουν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προβάλλοντας στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, την τοπική γαστρονομία, τα προϊόντα. «Θέλουμε να δείξουμε στους καλεσμένους μας ότι αγαπάμε τον τόπο μας. Φροντίζουμε, έτσι για την καθαριότητα και την ευταξία. Τους δείχνουμε τη φιλοξενία μας, την τοπική μας κουζίνα, …’όλα όσα θα τον πείσουν να ξαναέρθει και να φέρει και άλλους μαζί του», σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος.
Το παράδειγμα της Ναυπακτίας … πρέπει κάποια στιγμή να ακολουθήσουν και οι λοιπές περιοχές του νομού μας, τόσο ο Βάλτος όσο και η Τριχωνίδα, που υπολείπονται μόνο σε υποδομές.
πηγή: agrinioreport.com