Μόλις 15.000 από τους περίπου 180.000 με 200.000 «αιώνιους» φοιτητές εκτιμάται ότι επέστρεψαν τα τελευταία δύο χρόνια στα αμφιθέατρα προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έως τις 31/8, οπότε και προβλέπεται ότι θα γίνει η διαγραφή από τα μητρώα των ΑΕΙ-ΤΕΙ όσων χρωστούν μαθήματα.
Πρόκειται για φοιτητές που εισήχθησαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι το 2003 με αρκετούς από αυτούς να είχαν διακόψει τις σπουδές τους για κάποιο χρονικό διάστημα για οικονομικούς λόγους. Κάποιοι από αυτούς, αναφέρουν πρυτάνεις, δεν είχαν λεφτά για ενοίκιο και επέστρεψαν στην πόλη τους, κάποιοι άλλοι σταμάτησαν τη φοίτησή τους για να εργαστούν, ενώ άλλοι απλά τα… παράτησαν μόλις κατάλαβαν ότι η σχολή που επέλεξαν δεν έδινε διέξοδο στην αγορά εργασίας.
Οι εποχές άλλαξαν, πολλοί από τους αιώνιους φοιτητές έφτασαν σε αδιέξοδο καθώς έμειναν χωρίς δουλειά, και ξαφνικά, πολλοί 40άρηδες και 45άρηδες αποφάσισαν να πάρουν το πτυχίο τους, χρόνια μετά την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό τμήμα.
Ο νόμος έδινε τη δυνατότητα σε αυτούς τους φοιτητές να πάρουν το πτυχίο τους έως τις 31 Αυγούστου του 2014, ειδάλλως θα έπρεπε τα ίδια τα ιδρύματα να διαγράψουν ακόμη και όσους χρωστούν ένα μάθημα.
Η ρύθμιση έχει ξεσηκώσει διαμαρτυρίες από τους πραγματικά ενδιαφερόμενους φοιτητές που προσπαθούσαν τους τελευταίους μήνες να πάρουν το πτυχίο τους.
Το θέμα για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος με τους λιμνάζοντες φοιτητές θα συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και των τριμελών συντονιστικών οργάνων των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων.
Μεταξύ των δύο πλευρών αναζητείται συμβιβαστική λύση αν και ο κ. Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί, δηλαδή εντός των επόμενων δέκα ημερών τα ιδρύματα θα πρέπει να σβήσουν από τα μητρώα τους χιλιάδες φοιτητές.
Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις αλλά και οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που αποδεδειγμένα έδιναν μαθήματα το τελευταίο διάστημα και χρωστούν λίγα ακόμη, να συμμετάσχουν και στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Το θέμα θα το θέσουν εκ νέου στη σημερινή κρίσιμη συνάντηση.
Επιπροσθέτως, οι πρυτάνεις ζητούν να υπάρξει μία θεσμική παρέμβαση του υπουργείου με την οποία να δίνει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια, μέχρις ότου συσταθούν οι Οργανισμοί τους, να μπορέσουν να καθορίσουν τους τρόπους που αυτά τα παιδιά θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Εκτιμούν μάλιστα ότι «βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με το υπουργείο και πως τελικά θα βρεθεί λύση».
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, πάντως, αντιδρά στις επικείμενες διαγραφές φοιτητών και ζητά από όλα τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα να εξασφαλίσουν ότι θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι φοιτητές που το επιθυμούν. Ως πρώτο μέτρο για να γίνει αυτό, είναι να πάρουν μέρος στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα τα μέλη της φοιτητικής παράταξης προγραμματίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα παράσταση διαμαρτυρίας.
Απόφοιτοι ΑΕΙ – ΤΕΙ
Πρακτική για 8.500 νέους
Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης 8.500 αποφοίτων πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.
Η πρακτική άσκηση θα είναι εξάμηνης διάρκειας, αμειβόμενη και θα παρέχει πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Η σχετική προκήρυξη για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι καθώς και τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα δημοσιευτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ύστερα από εισήγηση του Ειδικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Πόρων Ευάγγελου Ζαχαράκη, αποφάσισαν την εκχώρηση 45 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ στον ΟΑΕΔ.
πηγή: ethnos.gr – ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ