Επισήμως ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν το βράδυ της Τετάρτης στους 714 χωρίς να προσμετρούνται τα θύματα από τις αεροπορικές επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης που -σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης- είναι 18 νεκροί. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η πλειονότητα των θυμάτων είναι κυρίως άμαχοι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΗΕ.
Στη διάρκεια βομβαρδισμού σήμερα το πρωί δυτικά της Χαν Γιούνις, σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι –μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά της ίδιας οικογένεια. «Έξι μέλη της οικογένειας αλ Αφτάλ μεταξύ των οποίων ήταν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ένα τρίχρονο αγοράκι σκοτώθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.
Από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκανε λόγο για πρόοδο στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. . «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επέστρεψε στο Κάιρο για συνομιλίες με τους αιγύπτιους διαμεσολαβητές.
Ένας αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.
Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι περιμένουμε μια κατάπαυση του πυρός από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία αλλά δεν έχουμε φτάσει οριστικό σημείο» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση μετά από τη συνάντηση που έγινε αργά τη νύχτα για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία με την οποία οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως.Εντούτοις ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων θα αρχίσουν σε διάστημα αρκετών ημερών, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.
Μιλώντας στο Κατάρ ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, , δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Το Ισραήλ όμως έχει αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και να εκμηδενίσει το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων από όπου οι παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν στην επικράτειά του. Το Ισραήλ δέχεται επίσης διαρκώς αυξανόμενη πίεση για να τερματίσει τις επιχειρήσεις ειδικά αφότου οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις αμερικανικών εταιρειών προς το Τελ Αβίβ για τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε τις απαγορεύσεις πτήσεων ως «μεγάλη νίκη» για την ισλαμική οργάνωση.
Το Ισραήλ, επίσης, δέχεται σφοδρή κριτική από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι η οποία είπε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το Ισραήλ να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου πάνω από 700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βρέθηκαν ρουκέτες μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.
Η πολεμική σύρραξη η οποία εκτός των εκατοντάδων νεκρών και των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό σχεδόν 110.000 κατοίκους της Γάζας, είναι η τέταρτη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τη μονομερή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα το 2005.
πηγή: ThePressProject