Αφού έκανε τον γύρο όλης της Ελλάδας, ο ιός της γρίπης των πτηνών «χτύπησε» και το Αγρίνιο.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, «θετικό» βγήκε τελικά το δείγμα αίματος ασθενή το οποίο είχε σταλεί στην Αθήνα για να διαπιστωθεί αν πάσχει από τη γρίπη των πτηνών, και για το οποίο είχαμε γράψει στο φύλλο της προηγούμενης Πέμπτης της «Συνείδησης». Στον μικροβιολογικό έλεγχο που έγινε, το δείγμα του 38χρονου ασθενή που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Αγρινίου βγήκε θετικό, στην ύπαρξη της μορφής H5N1 του ιού της γρίπης, την ονομαζόμενη και «γρίπη των πτηνών».
Ο ιός βρίσκεται σε φάση έξαρσης και έχει σημειωθεί αρκετά κρούσματα πανελλαδικά. Η περίπτωση του 38χρονου όμως είναι η πρώτη περίπτωση που καταγράφεται στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό από μόνο του έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί και άλλα άτομα στην περιοχή. Για το λόγο αυτό, συνίσταται η προσοχή όλων. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μάλιστα ότι αρκετές περιπτώσεις «βαριάς» γρίπης που παρουσιάστηκαν στην περιοχή μας το προηγούμενο διάστημα, να ήταν στην πραγματικότητα γρίπη των πτηνών.
Η γρίπη των πτηνών, αποτελεί μετάλλαξη του ιού της κοινής γρίπης και τα συμπτώματα μοιάζουν μεταξύ τους. Όσοι ασθενείς παρουσιάζουν λοιπόν αυτά τα συμπτώματα αλλά βλέπουν ότι επιμένουν ενώ παράλληλα συνοδεύονται από υψηλό πυρετό (άνω των 38), συμβουλεύονται να επισκεφθούν άμεσα τον γιατρό τους ο οποίος θα κρίνει από ποια μορφή ακριβώς της γρίπης πάσχουν.
Πρέπει να τονιστεί ότι μετά τον «πανικό» που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα έτη σχετικά με τη μετάδοση αυτής της μορφής του ιού στον άνθρωπο, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρατηρείται ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται πλέον με όση σημασία θα έπρεπε. Προκειμένου λοιπόν κανείς να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες να προσβληθεί από τον ιό, αρκεί να λάβει τις συνήθεις προφυλάξεις που ισχύουν για όλες τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως είχε αναφέρει στην εφημερίδα «Συνείδηση» ο Νίκος Φατούρος, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Αιτωλοακαρνανίας:
Τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής
Καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών
Αποφυγή των συνωστισμένων χώρων
Τακτικός αερισμός κλειστών χώρων,
όπως είναι οι χώροι εργασίας, σχολεία κτλ
Επίσκεψη στον γιατρό όταν διαπιστώνεται
ότι τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, τα συνήθη συμπτώματα είναι τα εξής ο υψηλός πυρετός (συνήθως υψηλότερο από 38°C) και το έντονο άλγος και πόνος σε όλο το σώμα. Ενδεχομένως όμως οι ασθενείς να παρουσιάσουν επίσης δύσπνοια, διάρροια, έμετο, κοιλιακό πόνο και πόνο στο στήθος.
* Το ρεπορτάζ του Κώστα Καρακώστα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Συνείδηση» / αναδημοσίευση από agrinionews.gr