Από το Αγρίνιο ανακοίνωσε την κάθοδο του ως επικεφαλής Περιφερειακού ψηφοδελτίου, ο πρ. δήμαρχος Αγρινίου και πρ. νομάρχης Θύμιος Σώκος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα Παρασκευή και που ανάλογη θα παραχωρήσει την Δευτέρα στην Πάτρα.
Ο κ. Σώκος επανέλαβε πολλές φόρες τις νικηφόρες αναμετρήσεις που είχε κατά το παρελθόν, από το 1994 μέχρι το 2010 για να θυμίσει πως δεν αποστρατεύτηκε και ειδικότερα πως «δεν τον αποστράτευσε η κοινωνία» , άσκησε κριτική στην σημερινή Περιφερειακή αρχή , δεν έκρυψε την ενόχληση του για τον τρόπο με τον οποίο τελικά δεν ήταν υποψήφιος Περιφερειάρχης το 2010 και απηύθυνε συνεχώς κάλεσμα «στους ενεργούς πολίτες» να πλαισιώσουν την προσπάθεια και παράλληλα απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την κατοχύρωση «Περιφερειακής συνείδησης» , την εγκατάλειψη της Δυτικής Ελλάδας και τα αίτια της εγκατάλειψης αυτής, σημειώνοντας πως η Δυτική Ελλάδα χρειάζεται προτάσεις και ισχυρή περιφερειακή εκπροσώπηση, που θα έχει λόγο και ρόλο.
Ξεκίνησε την εισήγηση του αναφερόμενος στην κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών και τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όπως είπε, δεν θα πρέπει να είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης και των πολιτικών της αλλά να διεκδικεί, να διαχειρίζεται τα τοπικά θέματα, να είναι η φωνή της τοπικής κοινωνίας. Όλα αυτά σημείωσε έχουν φέρει σήμερα την κατάσταση σε ένα τέλμα, μια άρνηση και μια υπανάπτυξη.
«Η σιωπή είναι συνενοχή» απέναντι σε αυτήν την κατάσταση τόνισε και σε ότι τον αφορά, είπε εδώ και 40 χρόνια παραμένει ενεργός , κερδίζοντας με συντριπτικά ποσοστά τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, υπηρετώντας με συνέπεια συγκεκριμένες αρχές και αξίες και αυτό πράττει και τώρα. Επισήμανε ακόμη πως αν και μπορούσε , δεν διεκδίκησε ποτέ «βουλευτιλίκια» και δημαρχιλίκια» και πως έθετε πάντα τον εαυτό του στην υπηρεσία της κοινωνίας και πως «κατέθετε την ψυχή του» σε αυτό.
«Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα με την κοινωνία των ενεργών πολιτών. Αυτή η προσπάθεια μπορεί να γένει ο καταλύτης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνία που έχει απαιτήσεις. Είμαι ικανός , είμαι δυνατός. μπορούμε να σταματήσουμε να είμαστε αδρανείς, έρμαια σκοπιμοτήτων» είπε ακόμη και παρέθεσε μια σειρά παραδειγμάτων , όπου η Περιφέρεια μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, όμως έμεινε αμέτοχη, όπως π.χ. με το οδικό δίκτυο στους τρεις νομούς της Περιφέρειας, την αξιοποίηση των 700 χιλιομέτρων ακτών, υποδομών όπως τα επτά αεροδρόμια που διαθέτει, την Αρχαία Ολυμπία, ή το λιμάνι στο Πλατυγιάλι, των παλιών μελετών που έχουν γίνει για υδρογονάνθρακες κλπ. Είπε πως οι εκπρόσωποι του λαού της περιοχής θα έπρεπε για αυτά και για πολλά ακόμη να πιέσουν και να απαιτήσουν απαντήσεις. Τουλάχιστον δυο φορές αναφέρθηκε ο κ. Σώκος και στην εκτροπή του Αχελώου, εκφράζοντας την οργή του για την επιμονή της κυβέρνησης στην υλοποίηση του έργου.
Χαρακτήρισε τον εαυτό του βαθύ γνώστη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και πως η παράταξη που θα ηγηθεί θα παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση . Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και για την εικόνα που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας σήμερα σε Αιτωλ/νία και Ηλεία, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν πρόκειται να σιωπήσει απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν και θα σταθεί απέναντι στην άρνηση και τον ωχαδερφισμό, με διάλογο και δημοκρατία . Παράλληλα άσκησε κριτική για τον σχεδιασμό του ΕΣΠΑ, εκφράζοντας απορίες για το ποιός τελικά το διαπραγματεύτηκε , ενώ επικριτικός ήταν και για τα διόδια στη Γέφυρα κλπ, τονίζοντας πως κανείς δεν διεκδίκησε την μείωση τους, ώστε «…η Γέφυρα να ενώνει και όχι να χωρίζει, όπως συμβαίνει σήμερα.»
Συνέχισε ακόμη την κριτική του σε αρκετά ακόμη θέματα όπως αυτό των εγγείων βελτιώσεων, την πολιτική γης, το χωροταξικό της Περιφέρειας κλπ. Παράλληλα ζήτησε συμμετοχή και όχι αποχή στις εκλογές, και τόνισε πως η κίνηση του αγκαλιάζεται καθημερινά από φορείς και ανθρώπους, σημειώνοντας ιδιαίτερα την στήριξη που του παρείχε η ΔΗΜΑΡ και ο Φώτης Κουβέλης προσωπικά. Όμως υπογράμμισε πως ο συνδυασμός του είναι ανεξάρτητος .
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, είπε πως δεν έκρυψε ποτέ πως η Δυτική Ελλάδα είναι ανομοιογενής Περιφέρεια, αλλά ποτέ δεν τα έβαλε με τις τοπικές κοινωνίες, όταν διεκδικούσε για την Αιτωλ/νία. «Πρέπει μαζί να χτίσουμε πάνω στις δυνατότητες που έχει η κάθε περιοχή και με αυτόν τον τρόπο να διαθέσουμε και τα χρήματα που χρειάζεται η κάθε περιοχή και η κάθε Περιφερειακή Ενότητα , αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.»
Δεν έκρυψε, όπως είπε, ποτέ την πολιτική του ταυτότητα και τοποθέτηση, τονίζοντας πως βρίσκεται με συνέπεια στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, συμπληρώνοντας πως η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είναι «κάτι άλλο», που «δεν σέβεται τίποτε από την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ.» . Ζήτησε να επικρατήσει σύνεση, διάλογος και επιχειρήματα και κάλεσε να αποφευχθούν αντιδράσεις που προέρχονται από θυμό, άρνηση και μίσος .
Σε σχετική ερώτηση, κατηγόρησε τη σημερινή Περιφερειακή αρχή για έλλειμμα ικανότητας στον σχεδιασμό , την διεκδίκηση και την υλοποίηση, ενώ ήταν πολύ χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του, ότι πολλά από τα εγκαίνια που γίνονται σήμερα αφορούν σε έργα και παρεμβάσεις που ετοιμάστηκαν από την περίοδο της νομαρχιακής του θητείας. Είπε ακόμη πως πρέπει »να τελειώσει το παραμύθι με τα χρέη της Νομαρχίας» ζητώντας σεβασμό διαφορετικά «εδώ είμαστε». Παράλληλα σχετικά με τα όσα συνέβησαν το 2010 , σημείωσε με νόημα πως η σημερινή κάθοδος του δεν είναι «κάποιου είδους ρεβάνς»
Σχετικά με την παρέμβαση της κ. Φούντα για το ψηφοδέλτιο που θα συγκροτήσει, ο κ. Σώκος απάντησε πως σέβεται τον ρόλο της, αλλά «δεν της ζήτησε να είναι υποψήφια!» και πως η παρέμβαση της γενικά δεν τον αφορά.
Στην συνέντευξη του Θ. Σώκου, μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν πρώην αντινομάρχες και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι την περίοδο της θητείας του, εκπρόσωποι των εργαζομένων του δήμου Αγρινίου, ο δήμαρχος Θέρμου κ. Πορφύρης, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι , στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας Μ. Χάρος κ.α. πολιτικοί του φίλοι.