Στο ίδιο έργο θεατές… βρίσκονται και φέτος οι φορολογούμενοι, αλλά κυρίως οι λογιστές που υποβάλουν αυτήν την περίοδο τις φορολογικές δηλώσεις και τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9). Το TAXISnet δοκιμάζει ξανά τα νεύρα και την υπομονή τους.
Τις τελευταίες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των δηλώσεων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και πολλές φορές υπολειτουργεί. Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάζει η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων φυσικών προσώπων (Ε1) σε μια περίοδο κατά την οποία η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υποβολή τους φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας.
Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί περίπου 2 εκατομμύρια δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αυτό σημαίνει ότι έως τις 30 Ιουνίου που λήγει η προθεσμία, δηλαδή τις επόμενες 18 ημέρες, θα πρέπει να υποβληθούν 3,5 εκατομμύρια δηλώσεις, δηλαδή 195.000 δηλώσεις την ημέρα κατά μέσο όρο. Αυτό είναι αδύνατον με τις δυσλειτουργίες που εμφανίζει το TAXISsnet λένε οι λογιστές.
Οι εκπρόσωποι των λογιστών έχουν ήδη ζητήσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Μια παράταση για παράδειγμα είκοσι ημερών, όπως λένε, δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στις προθεσμίες που έχουν οριστεί για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Και αυτό γιατί φέτος το εκκαθαριστικό σημείωμα εκδίδεται αυτόματα με την οριστική υποβολή της δήλωσης. Έτσι η πρώτη δόση του φόρου που θα προκύψει με την εκκαθάριση της δήλωσης ή ολόκληρο το ποσό μπορεί να εξοφληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της δήλωσης, η εξόφληση του φόρου γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι 31 Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2014. Όταν ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 1,5%.
Τι δείχνουν τα εκκαθαριστικά
Από τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκύπτει ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, ενώ οι έξι στους δέκα είτε έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό είτε δικαιούνται επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ: – 748.884 δηλώσεις ή το 37,85% του συνόλου είναι χρεωστικές, με συνολικό ποσό φόρου 759,34 εκατ. ευρώ ή 1.014 ευρώ κατά μέσο όρο. Το εκκαθαριστικό περιέχει μέχρι και τέσσερις διαφορετικούς φόρους: τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. – 415.423 δηλώσεις ή το 21% του συνόλου είναι πιστωτικές με συνολικό ποσό επιστροφής φόρου 89,08 εκατ. ευρώ ή 214,43 ευρώ κατά μέσο όρο. – 814.020 δηλώσεις ή το 41,15% είναι μηδενικές.
πηγή: «Ημερησία» (Μαρία Βουργάνα)