Στην επίλυση του γρίφου του μηχανογραφικού δελτίου με τις επιλογές των σχολών στις οποίες θέλουν να εισαχθούν μπορούν να ασκηθούν τις προσεχείς ημέρες οι περίπου 105.000 υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων που θα διεκδικήσουν μία από τις 70.000 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Από την Τρίτη 24 Ιουνίου αρχίζει η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τη Δευτέρα 14 Ιουλίου. Η υποβολή θα γίνει ηλεκτρονικά. Στόχος των υποψηφίων θα πρέπει να είναι η επιλογή επιστημονικών πεδίων και σχολών ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα μόρια που θα συγκεντρώσουν. Πρώτος κανόνας, λοιπόν, είναι να περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών πριν υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
Ειδικότερα, στο μηχανογραφικό με τα πέντε επιστημονικά πεδία φέτος περιλαμβάνονται συνολικά 582 τμήματα και κατευθύνσεις – εκ των οποίων τα περίπου 150 εμφανίζονται σε δύο επιστημονικά πεδία. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στο λύκειό τους από σήμερα για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).
Κατόπιν, από τις 24 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο μηχανογραφικό δελτίο (προσωρινή αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, θα μπορούν να κάνουν την τελική οριστικοποίησή του. Μέσα στην προθεσμία, εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το μηχανογραφικό, θα πρέπει να απευθυνθεί στο λύκειό του, ώστε με τη συνδρομή των καθηγητών να ακυρωθεί το ήδη οριστικοποιημένο μηχανογραφικό και ο υποψήφιος να υποβάλει νέο.
Για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, βασικός κανόνας είναι ότι μετρούν μόνο τα μόρια και όχι η σειρά με την οποία δηλώνουν κάθε σχολή. Ενα παράδειγμα: Εάν ένας υποψήφιος θέσει το Μαθηματικό Αθήνας στην 21η θέση μεταξύ των επιλογών του και έχει 15.000 μόρια και ένας άλλος υποψήφιος έχει το Μαθηματικό Αθήνας 1η επιλογή με 14.990 μόρια, μεγαλύτερες πιθανότητες έχει εκείνος με τα 15.000 μόρια. Επίσης, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής ούτε από την πρόβλεψη για την τυχόν άνοδο ή πτώση τους. Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν σχολές από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία. Και πρέπει να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, ακόμη κι αν θεωρούν ότι -με βάση τα μόριά τους- δεν θα εισαχθούν σε κάποιες. Εάν κάποιος διεκδικεί μία σχολή που είναι κοινή σε δύο επιστημονικά πεδία, πρέπει να τη δηλώσει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια μεταξύ των δύο επιστημονικών πεδίων.
πηγή: «Καθημερινή» (Απόστολος Λακασας)